Blog - Lyriccentrum.nl
Extra informatie voor Lyric dragers

Blogs voor Lyric dragers

Als Lyric drager ben je soms op zoek naar extra informatie. Onze Lyric specialisten plaatsen hier regelmatig een blog met informatie die handig is voor iedereen die de Lyric draagt.

 

Kennismaken met twee van onze Lyric specialisten

Lonneke en Marijn zijn twee van onze specialisten die regelmatig blogs schrijven voor u.

Swipe

Geschreven door Marijn

De nieuwste versie van de Lyric, eindelijk leverbaar in NL

In NL zijn er steeds meer Lyric gebruikers en elke week komen er weer nieuwe tevreden Lyric gebruikers bij! Phonak is constant bezig om te kijken hoe zij de Lyric kunnen verbeteren zodat het beschikbaar wordt voor een grote doelgroep slechthorende.

 

Nieuwe functies van Lyric 4

Sinds begin december is de nieuwste versie uitgekomen van dit mooie product, namelijk Lyric 4! Er zijn geen hele grote veranderingen toegepast t.o.v. Lyric 3, het model is 0,3 mm kleiner dit kan ervoor zorgen dat er minder druk op de gehoorgang komt. Dit betekent niet dat als je ooit een Lyric hebt geprobeerd maar het niet goed zat (te groot was, last van drukplekken) dat het dan nu wel goed gaat in de gehoorgang. Ook is er een nieuw filter ontwikkeld voor de luidspreker. De luidspreker zit het dichtstbij de cerumen klieren waar oorsmeer wordt geproduceerd. Het komt wel is voor dat de luidspreker ingang verstopt komt te zitten met oorsmeer, dit zorgt ervoor dat de Lyric er vroegtijdig mee stopt en je sneller moet vervangen dan 2 maanden. Met het nieuwe filter is de luidspreker beter beschermd tegen oorsmeer waardoor het minder snel verstopt gaat zitten.

Phonak heeft ook de batterij beter beschermd tegen vocht/vuil waardoor de Lyric wat stabieler is en in sommige gevallen ook langer mee kan gaan. De geluidskwaliteit van de Lyric is soms wat scherp/schel, vooral bij contactgeluiden (rammelen met sleutels, kopje neerzetten of met het tikken van bestek op een bord). De mooiste verandering van de nieuwe Lyric is dat de Lyric specalist nu de hele hoge tonen kan bijstellen, hierdoor worden contactgeluiden niet hard versterkt en is het geluid comfortabeler zonder dat het ten koste gaat van de spraak!

Geschreven door Marijn

Volume Lyric zelf aanpassen

Van Lyric gebruikers krijg ik regelmatig de vraag hoe ze het volume kunnen aanpassen van de Lyric. Zeker in de vreemde periode waar wij momenteel in zitten is het helemaal van belang dat u niet langs hoeft te gaan bij de Lyric specialist voor het aanpassen van het volume. Daarom heb ik hieronder een korte omschrijving gemaakt hoe u het volume van de Lyric zelf kan aanpassen:

Hoe pas je het volume van de Lyric zelf aan

De Lyric wordt ingesteld op uw gehoorverlies maar het kan soms zijn dat de versterking die de Lyric op dat moment geeft net iets te veel of te weinig is. Het is dan mogelijk om het volume van de Lyric aan te passen, dat kunt u als volgt doen:

 • Plaats de Soundlync (het zwarte magnetische staafje) in de gehoorgang.
 • U krijgt 2 piepjes te horen, haal de Soundlync uit de gehoorgang.
 • Plaats de Soundlync terug in de gehoorgang, u krijgt dan een cyclus van piepjes te horen.

Het volume gaat met stappen omhoog, als de Lyric op het maximale niveau staat dan gaat het volume daarna omlaag. Als de lyric op de maximale sterkte staat krijgt u dit te horen middels een dubbel piepje. Als de Lyric op het minimale niveau staat dan gaat het vanuit daar weer in stappen naar het maximale niveau.

 • Als u de juiste sterkte hebt bereikt haal dan de Soundlync uit de gehoorgang.

Als u aan beide kanten een Lyric draagt en u wilt het volume aan beide kanten aangepast hebben dan moet u dit ook toepassen aan het andere oor. De Lyric’s communiceren niet met elkaar, dus alles wat je links/rechts aanpast moet u ook aan de andere kant toepassen.

Wat het mooie is van de Lyric is dat u eigenlijk vergeet dat u een hoortoestel draagt omdat het volledig onzichtbaar is en het voor 2-3 maanden in het oor zit. Omdat u zelf ook de mogelijkheid heeft om te spelen met het volume bent u minder afhankelijk van uw Lyricspecialist.

Geschreven door Lonneke

Tinnitus en de onzichtbare Lyric

Een constante ruis, suis of piep in je oor. Als je niet meer kan genieten van stilte zou je er horendol van worden, maar voor zo’n 2 miljoen Nederlanders is het realiteit. Ze lijden aan tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd. Hieronder heeft één van onze Lyric specialisten een blog geschreven wat voor invloed Lyric kan hebben op de tinnitus.

Tinnitus

Mensen die last hebben van Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, horen continu een vervelende brom, pieptoon of ander zoemend geluid. Bij de een is het altijd aanwezig, en de ander heeft het bijvoorbeeld vooral als het heel stil is.

Het kan zijn dat mensen het heel hard horen, en soms is het in zachtere vorm aanwezig. Het is hoe dan ook meer dan vervelend en soms overheerst het iemands leven.

Iedereen heeft weleens een licht piepje wat plots aanwezig is maar wat meestal naar een paar seconde weer wegebt.

Je kunt je voorstellen dat wanneer je dit continu hoort, dit echt een groot probleem is. Je kan je niet goed meer concentreren, het zorgt er soms ook voor dat je hierdoor niet goed kunt slapen.

Het wordt dan een visuele cirkel :

 • oorsuizen
 • onrustig slapen
 • niet uitgerust zijn
 • nog meer last van het oorsuizen, en ga zo maar door.

 

Hier een linkje waarnaar wij je verwijzen naar nog meer informatie over tinnitus.

https://onlinehoortoestel.nl/gehoorklachten/tinnitus/

 

Tinnitus in combinatie met een gehoorverlies.

Het kan zijn dat je naast het oorsuizen ook een aanwezig gehoorverlies hebt .

Dan is het in regel zo dat wij ons vooral bezig houden met het gehoorprobleem. Een goed hoortoestel zorgt ervoor dat je beter kunt verstaan in verschillende situaties. Echter neemt het niet je oorsuizen weg. Misschien leidt het overdag af, en heb je er minder erg in. Zodra je ’s avonds wilt gaan slapen moeten de hoortoestellen uit en treedt de tinnitus weer naar de voorgrond. Heel vervelend natuurlijk want hierdoor kun je moeilijker in slaap vallen.

 

Hoezo kan een hoortoestel zorgen voor afleiding van het oorsuizen?

Er kan in een hoortoestel een soort geluidje geactiveerd worden wat zo dicht mogelijk bij het oorsuizen komt wat betreft klank en luidheid. Het toestel genereert een soort ruis, of het geluid van de zee. Dit zou dan ervoor kunnen zorgen dat je afgeleidt wordt van jouw eigen oorsuis. Heel prettig als dit werkt, alleen, het hoortoestel gaat voor het slapen gaan uit en dan is je tinnitus vaak weer terug.

Lyric als mogelijke oplossing

De Lyric is het meest onzichtbare hoortoestel wat helemaal in de gehoorgang verdwijnt.

Het bijzondere aan dit hoor systeem is dat het maximaal tot 3 maanden in je gehoorgang blijft zitten. Het toestel staat continu aan.

Voor elke vorm gehoorgang is er weer een aparte maat Lyric. Van hele kleine Lyrics tot de grootste maat xxl Lyrics. Als jouw gehoorgang geschikt is voor de Lyric kan dit een mogelijke oplossing zijn.

Het grote verschil met alle andere hoortoestellen is dat de Lyric 24/7 in je oor blijft zitten en dus heb je altijd versterking in je oor.

 

Lees hier over de Lyric:

https://lyriccentrum.nl/

Wat doet de Lyric tegen de tinnitus?

Wij hebben veel ervaring met mensen die de Lyric zijn gaan dragen en met positieve geluiden terug komen.

Cliënten met een gehoorverlies ervaren de Lyric sowieso als het beste hoortoestel omdat het een hele natuurlijke manier van versterken is. Het hoorapparaat blijft de hele dag en nacht in je oor waardoor de gehoorzenuw en uw hersenen dus continu gestimuleerd worden.  Ook de plaatsing dichtbij het trommelvlies geeft een heel ander geluid en resultaat dan elk ander hoortoestel. Dit tezamen heeft in vele gevallen voor een positieve werking op de tinnitus gezorgd.

 

Ervaringen uit de praktijk

Een van onze Lyric specialisten Marijn heeft al meerdere Lyric aanpassingen gedaan bij mensen die tinnitus hebben. Een van haar klanten heeft al jaren last van tinnitus, hij hoort een constante piep met een lichte ruis. Hij heeft al van alles geprobeerd om ervan af te komen, massages, acupunctuur en nog meer verschillende therapieën.

Tijdens het intake gesprek vragen wij hoeveel last iemand heeft van zijn tinnitus op een schaal van 1 tot 10. Voor de aanpassing met de Lyric gaf de klant zijn tinnitus een 8, dit betekend dat hij er erg veel last van had. Na twee weken kwam de klant weer langs voor controle, toen gaf hij zijn tinnitus een 2. De Lyric gaf hem zoveel rust en zijn omgeving merkten ook op dat hij zichzelf weer was.

 

Blije klant 

 

“ik kan sinds jaren weer een nacht doorslapen “

“Wat een mooie oplossing, en ook nog onzichtbaar “

 

Deze woorden sprak een klant die een set hoortoestellen voor zijn gehoorverlies had aangeschaft. Hij kon er erg goed mee horen en was op zich een tevreden man. De tinnitus werd tijdens het dragen minder, maar elke avond als hij ze uitdeed kwam het oorsuizen weer om de hoek kijken.

Hij heeft de Lyric geprobeerd en wil niet anders meer. De tinnitus is veel minder aanwezig wanneer hij gaat slapen, en daardoor ervaart hij weer hoe het is om uitgerust wakker te worden. Dit is natuurlijk het mooiste geschenk wat je een tinnitus client kunt geven!

Meer ontspanning en een beter gehoor! Twee vliegen in 1 klap.

 

Wacht niet te lang met de test !!

 

Heb jij dus last van tinnitus en ervaar je hierdoor problemen in het dagelijks leven?

 • Je slaapt slecht
 • Je concentratie is minder goed
 • Je hoort telkens die vervelende piep
 • Je functioneert hierdoor minder goed overdag
 • Je gaat je zorgen maken en voelt hierdoor veel stress en spanning

 

Dan is dit het moment om het experiment met de Lyric aan te gaan.

Wij gaan kijken of jouw gehoorgang geschikt is voor de Lyric. Dan kun je zelf gaan ervaren of de Lyric jouw tinnitus doet verminderen!

 

Maak een afspraak en start met de proef :

https://lyriccentrum.nl/lyric-proberen/

 

Dan kunnen wij jou alleen nog maar een positieve proef wensen, en hopelijk eindelijk rust en geen vervelende piep meer in jouw oren!

Ik ervaar nu rust, échte rust

Phonak Audeo Marvel

Marijn is al sinds haar geboorte slechthorend en heeft de technologie in snel tempo zien veranderen. ‘In mijn jeugd waren de toestellen veel groter. Persoonlijk maakt het mij niet uit als je mijn hoortoestellen kunt zien, maar andere mensen vinden het juist wel belangrijk dat ze wegvallen achter het oor. Op het cosmetische vlak zijn daarin de afgelopen jaren enorme stappen gemaakt. Moderne hoortoestellen zijn zóveel kleiner dan vroeger, maar ook de geluidskwaliteit is nu veel beter.’

Zelf draagt ze sinds kort de nieuwe Phonak Marvel. Hiervoor was ze acht jaar lang verknocht aan de AudeoS S9, ook van Phonak. ‘De geluidskwaliteit is voor mij een belangrijke reden om steeds weer voor Phonak te kiezen,’ vertelt Marijn. ‘Vroeger schrok ik altijd van bepaalde contactgeluiden. Als iemand een deur dicht deed of een kopje op tafel zette, kwam dat heel schel binnen op mijn toestellen. Sinds ik toestellen van Phonak draag, heb ik daar veel minder last van.’

 

Volgens Marijn komt het geluid van de Marvel heel dicht in de buurt van natuurlijk geluid. Maar daar moest ze in het begin wel even aan wennen. ‘Ik ben sinds mijn kindertijd niets anders gewend dan “hoortoestelgeluid”; dat geluid is voor mij normaal. Maar toen ik overstapte op toestellen van Phonak, merkte ik ineens hoeveel rustiger die zijn. Als je nieuwe toestellen krijgt, moet je normaal gesproken vaak wennen aan het geluid – in het begin is het dan vaak scherp of blikkerig – maar dat had ik bij de Marvel helemaal niet. Sinds ik de Marvel draag, is het soms zelfs volkomen stil. Dat had ik daarvoor nooit, met oudere toestellen pikte ik altijd een soort ruis op. Die realistische manier van horen die de Marvel biedt, zorgt er bij mij voor dat ik veel minder prikkels hoef te verwerken. Ik ervaar nu rust, échte rust.’

Een ander voordeel van de toestellen van Phonak is voor Marijn dat ze oplaadbaar zijn. ‘Geen gedoe meer met batterijen! Ik zet voor het slapengaan mijn toestellen in de oplader en weet zeker dat de accu de volgende dag de hele dag meegaat.’ Ook zijn de toestellen direct aan te sluiten op smartphones, televisies en andere elektronica, iets wat voor Marijn een belangrijke voorwaarde is.
Ook aan de reacties van haar eigen klanten merkt ze hoe positief de Marvel wordt ontvangen. ‘Klanten die een Marvel dragen komen ook minder vaak terug voor bijstelling.’

 

De Marvel is er in vier verschillende types, van licht geavanceerd tot volledig geavanceerd. Hoe geavanceerder het toestel is, hoe beter het zich in bepaalde situaties automatisch kan afstellen. ‘Die verschillen merk je natuurlijk ook in de kosten,’ concludeert Marijn, ‘hoe geavanceerder het toestel, hoe hoger de prijs. Maar voor mij is dat het waard. Persoonlijk zou ik nooit bezuinigen op mijn gehoor.’

https://onlinehoortoestel.nl/phonak-audeo-m90-r/

Vraag voor één van onze specialisten?

Heeft u een vraag over Lyric die één van onze Lyric Specialisten voor u kan uitwerken in een blog? Laat het ons weten!

Seo form